Stilovi haljine i modeli

Sari - haljina hinduističkih božica i jednostavnih Indijanki

Sari - haljina hinduističkih božica i jednostavnih Indijanki

pridružite se raspravi

 
Sadržaj
 1. Malo povijesti
 2. Osobitosti indijskog ruha
 3. Aishwaryin rajski stil
 4. Vjenčanje Sari
 5. Najskuplji sari na svijetu
 6. Kako nositi?
 7. Što obući?

Na stranicama časopisa i internetskih stranica vjerojatno ste često vidjeli indijske ljepote u svijetlim haljinama, obrubljenim dragim kamenjem i vezenim uzorcima. Tkanina u kojoj su odjeveni naziva se sari.

Sari je tradicionalna haljina za žene koje žive u Indiji. Pojavio se prije mnogo stoljeća, ova odjeća napravljena je od dugog komada platna u obliku pravokutnika. Žene su se umotale u takvo platno, navlačeći ga kako bi naglasile krivulje figure i sakrile moguće nedostatke.

Stoljećima kasnije, sarees je još uvijek popularan. To su casual i elegantna odjeća indijskih žena, kao i izvorna odjeća žena u drugim zemljama. Uz pomoć sarija ljepotice mogu pokazati svoju ženstvenost, eleganciju i milost.

Proizvod je platno bez šavova duljine 5-9 metara i širine oko 1 metar. Ispod nje, žena stavlja suknju, koja je nešto kraća od sari, kao i bluzu, koja se naziva choli. Bluza je često iste boje kao i suknja i sari, iako ako sari ima jednaku boju, završetak bluze može biti drugačiji.

Malo povijesti

S pojavom sara u garderobi žena u Indiji povezane su s mnogim legendama. Prema jednom od njih, takva je odjeća na čarobnom stroju stvorio tkalac koji je sanjao idealnu ženu. On je u platnu povezao sve kvalitete koje bi trebale biti u takvoj ljepoti, dobivši nevjerojatno lijepu i dugu odjeću.

Druga legenda povezuje pojavu sara s kraljem Pandavom, koji je izgubio sreću i svoju obitelj u kockanju. Posljednji gubitak kralja bio je njegov suprug. Neprijatelji su željeli postići njezino izlaganje, želeći sramotiti ženu, ali nisu uspjeli odmotati odjeću. Krishna je zaštitio pandavsku suprugu tako što ju je odjenuo u sari.

Osobitosti indijskog ruha

Nakon pažljivog razmatranja sari tkanine, njenih boja, draperija i ukrasa, možete naučiti mnogo o djevojci na kojoj vidite takav ogrtač. Sarees se uglavnom izrađuju od svile, šifona ili pamuka. Kvaliteta materijala ukazuje na bogatstvo vlasnika sara.

Boja haljine može puno reći. Udovice nose bijele saree bez uzoraka, mlade majke odmah nakon poroda - žute, mladenke nose zelene ili crvene sarije ukrašene zlatnim vezom. Crna haljina se rijetko nosi, smatrajući je nesretnom.

U proizvodnji indijskih sarija sudjelovali su samo muškarci. Jedna oprema se proizvodi dugo vremena (oko 6 mjeseci). Sari se ne može nazvati jeftinim odijelom, ali takva stvar služi vrlo dugo i često se prenosi na potomke.

Na prvi pogled, većina sarees je slična, ali to nije slučaj. Svaka odjeća je jedinstvena, a postoji više od desetak načina da se ogrnu.

Aishwaryin rajski stil

Poznata glumica iz Indije više puta se pojavljivala na crvenom tepihu i drugim važnim događajima u luksuznim sarima.

Godine 2012. zvijezda Bollywooda pojavila se na dobrotvornom prijemu u dizajnerskom svjetlosnom sariju sa zlatnim vezom, a 2013. njezini zlatni sari na večeri u Cannesu izgledali su nevjerojatno. Glumica je upotpunila ovu elegantnu odjeću briljantnim nakitom od kvačila i zlata.

Iako crvena boja nije pogodna za ceremonijalno djelovanje, jer se stapa s bojom staze, ali na Aishwaryi, Rajski sari u crvenim tonovima izgledaju nevjerojatno. Glumica je na filmske premijere i dobrotvorne priredbe u više navrata oblačila prekrasne sarees ove boje.

Osim toga, Aishwarya često bira prozirne prozirne sarees. Godine 2006. glumica je stvorila spektakularnu sliku koristeći zeleni sari ukrašen bijelim vezom. Njemu je ljepota podigla školjku kvačila i duge naušnice. Godine 2011. Aishwaryina odjeća bila je blijedo ružičasta, a ukras se sastojao od perlica i srebrne čipke.

Vjenčanje Sari

Sari u kojima se djevojka vjenča vrlo je lijepa i rafinirana. Proizvodi su ukrašeni perlicama, srebrnim ili zlatnim vezom, kamenčićima i drugim atraktivnim dekorima.

Izbor tkanine, uzorka i draperije utječe na regiju prebivališta nevjeste, dobrobit njezine obitelji i druge nijanse. Na primjer, u sjevernim dijelovima Indije, nevjeste se oblače u crvenom sariju, na istoku - u žutoj haljini, u Maharaštri - u zelenom sariju, au Assamu - u snježnobijelom.

Najskuplji sari na svijetu

U Guinnessovoj knjizi rekorda u 2008. zabilježeni su najluksuzniji i najskuplji sari. Proizvod se procjenjuje na 100 tisuća dolara (oko 4 milijuna rupija). U proizvodnji takve sari sudjelovalo je 30 tkalaca. Ručno su radili na odjeći oko 7 mjeseci, stvarajući doista nevjerojatnu odjeću.

Sari su bili izvezeni srebrom, platinom i zlatom, a zatim ukrašeni dijamantima, safirima, rubinima, topazima, koraljima, smaragdima i drugim dragim kamenjem.

Vrijednost proizvoda nije samo u takvom ukrasu, nego iu crtežima na sariju. Platno je ukrašeno 11 slika poznatog indijskog umjetnika. Težina ovog najskupljeg sara bila je oko 8 kilograma.

Kako nositi?

 1. Noseći suknju i bluzu, počnite ispunjavati sari u suknji na desnoj strani platna.
 2. Zamotajte proizvod s desne strane na lijevu stranu i napravite jedan krug. U ovom slučaju, donji dio sari treba doticati pod.
 3. Zatim počnite prikupljati sareesove nabore. Ovisno o duljini proizvoda dobit ćete od 5-7 puta ili više.
 4. Sakupljeni nabori postavljeni su zajedno od suknje tako da "gledaju" lijevo.
 5. Ostatak slobodnog dijela trake ponovno omotajte oko struka i preklopite kraj proizvoda preko ramena. Možete ga pričvrstiti na ramenu lijepim iglama.

Što obući?

 • Baletne cipele ili sandale s ravnim potplatom prikladne su cipele za saris.
 • Uz elegantnu verziju sari, možete pokupiti malu torbu s kvačilom.
 • Sari savršeno kombinira razne nakite, kao što su narukvice, prstenje, ogrlice, velike naušnice i drugi nakit.
komentari
 1. Anya
  22.02.2016

  Kako lijepo! Pozivam te indijske odjeće. Želim ići u Indiju.

Napišite komentar
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Za zdravlje se uvijek savjetujte sa stručnjakom.

moda

ljepota

odnosi