Stilovi haljine i modeli

Što je neobična ruska sundress?

Što je neobična ruska sundress?

pridružite se raspravi

 
Sadržaj
 1. Značajke
 2. Malo povijesti
 3. Tko će?
 4. vrsta
 5. Popularne boje
 6. Trenutni trendovi
 7. Što obući?
 8. cipele
 9. pribor

Tradicionalna narodna odjeća ima ljude. Za ruske žene, takva haljina je košulja sa sundressom. Istodobno s rastućim zanimanjem za etno-stil i povijest svoje zemlje, ruski sarafani danas su postali predmetom pažnje modnih dizajnera. Naučimo više o takvoj odjeći i njihovoj uporabi u prošlosti iu modernoj garderobi.

Značajke

Tradicionalna haljina odlikuje se izravnim slobodnim rezom. Veća sloboda kretanja u takvoj odjeći osigurava umetke između pojedinosti proizvoda. Kontura ruske sundress može se nazvati glatka i vrlo mekana. To je bilo osobito vidljivo u pokretu.

Osim toga, karakteristične značajke sunčališta su:

 • Značajna dužina suknje.
 • Dugi rukavi.
 • Slojevita odjeća.
 • Izvorni dekor u obliku složenih svijetlih ukrasa.
 • Velika odjeća za težinu.

Malo povijesti

Do XVI. St. Duga haljina za muškarce nazivana je sundressom, a tek kasnije se to ime prenosi u žensku odjeću, koja se ili nosila preko glave ili pričvršćivala naprijed.

Od 18. stoljeća, ruska sundress se promijenio, što je povezano s reformama Petra I, uvođenjem kostima europskog stila u rusko društvo. Suncokreti su i dalje nosili samo građane, trgovce i seljake.

Takva tradicionalna odjeća najduže je trajala među seljacima najduže vrijeme, tako da je seljačka verzija sundre bila usredotočena na sve tipične značajke ovog elementa ruske nošnje.

Tko će?

U ruskoj sundress, žena bilo koje veličine tijela i bilo koje dobi će izgledati atraktivno i originalno. Zbog slobodnog rezanja, takva odjeća ne ograničava pokrete i potpuno skriva sve nedostatke na slici.

vrsta

Sokne u ruskoj narodnoj nošnji bile su predstavljene sljedećim vrstama:

 1. Tunika-sundress, koja nema srednji šav. Ova odjeća je također nazvana gluhom, jer je šivana iz jednog komada tkanine i bočnih stranica. Ova vrsta sundressa je najstarija. Prednji izrez je obično bio mali, pravokutni ili okrugli. Često se u njoj nalazio i mali rez, na kojem su se nalazile žice ili zatvarač na gumbu. Za krojenje gluhih suncokreta korištena je tkanina, platno i ostale tkanine. Na rubovima, rukavima za ruke i vratnim ogrlicama, predmeti su bili obrubljeni kantom, slikanim platnom, aplikom ili vezom u obliku uskih traka.
 2. Kosoklinna model. Za šivanje takvog sundra korištena je jedna čvrsta stražnja ploča, dvije ravne prednje mreže i kosi bočni klinovi. Prednje se platne mogu ušiti ili pričvrstiti pomoću petlji od čipke ili metalnih gumba. Za ove sundresses koristiti kao homepun krpe, i tvornički-made tkanine. Šivene su od brokata, tafta, kineskih, baršunastih, platnenih tkanina, svile, tkanine, vune i drugih materijala. Neke od tih sundressa imale su čvrstu podstavu, ponekad prošivenu. Za ukrašavanje svakodnevnih varijacija kosoklinnay sundress, korištene su tekstilne vrpce ili vrpce, a svečana odjeća obrubljena je pletenicom, pletenicama, svilenim vrpcama, resama ili metalnim čipkama.
 3. Izravan model Ova sundress, koja se zvala i Moskva ili okrugla, postala je najčešći model u 19. stoljeću. U izradi takve sundressa korištene su ravne ploče, koje su sakupljane u malim naborima u gornjem dijelu. Ušivene ravne sundrese uglavnom od tvorničkih tkanina.Za trake koristi istu tkaninu kao suknju, ili zamijeniti ga pletenicom. Rub ove haljine bio je ukrašen vrpcama ili čipkom.
 4. Model s prslukom. Takva haljina imala je prsluk na kojem su šivene ravne ploče kako bi se stvorila voluminozna suknja. Takva odjeća bila je uobičajena u središnjem dijelu zemlje. Također su se posebno razlikovale sundresses, čiji je steznik bio na jarmu.

Glavni i izvedeni tipovi ruskih sarafana prikazani su na sljedećoj slici.

Popularne boje

Karakteristične značajke ruske ženske nošnje su višebojni i osebujni ornament. Omiljena boja za sundresses je bila crvena. To je bila boja vjenčanih sundressesa.

Bijeli sundresses sa zlatnim uzorcima izgledali su predivno.

I u boji haljine bile su nijanse plave, smeđe, crne, narančaste, smeđe i žute. Starije žene češće su nosile plavu ili crnu sundress.

Trenutni trendovi

Dizajneri sada vrlo često koriste rusku narodnu nošnju kao kreativnu osnovu za svoje zbirke. Oni dodaju elemente ruske sundressa modernoj odjeći.

Popularnost dobivaju i tradicionalne sundrese koje se kupuju za tematska događanja, dječje matineje ili festivale.

Danas ruski sarafani reagiraju na konstruktivne oblike koji su se koristili za šivanje takve odjeće u prošlosti. Moderne nošnje obrubljene narodnim vezom, predstavljene u različitim količinama. Može poslužiti samo kao naglasak i zanimljiv dekor i može bogato ukrasiti proizvod.

Što obući?

U prošlosti se haljina nosila s dugom košuljom, koja je najčešće bila bijela. Sada, ispod sunčane naočale, također nose uglavnom košulju s dugim rukavima, ukrašene vezom, ali ponekad se zamijeni bijelom bluzom. Zimi se ruska haljina nosi s krznenim kaputom ili toplijom jaknom.

cipele

Ljetni modeli ruske sundress-a nose se s pletenim sandalama. U hladnom vremenu, čizme su idealne za to.

pribor

Svi nakit i ostali dodaci su odabrani s obzirom na događaj u vezi s kojim se nosi ruska sundress.

Za takvu odjeću prikladne su i kratke i duge perle, svijetle metalne ili plastične narukvice i naušnice, vrpce, kao i pletene torbe izrađene u etno stilu. Elegantan dodatak ruskom sarafanu je čipka kokoshnik.

komentari
 1. Galina
  21.02.2016

  Želim crvenu rusku haljinu za fotografiranje. Postoje takvi lijepi modeli!

Napišite komentar
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Za zdravlje se uvijek savjetujte sa stručnjakom.

moda

ljepota

odnosi